تجارت الکترونیک (Electronic commerce) چیست؟
تجارت دیجیتال (Electronic commerce) که به اختصار به آن (Ecommerce) نیز می گویند به شرکت ها و افرادی اطلاق می شود که کالاها و خدمات خود را به صورت آنلاین خرید و فروش می کنند. تجارت الکترونیک در بخشهای مختلف بازارعمل میکند و این نوع فعالیت ها میتواند از طریق رایانهها، تلفنهای هوشمند و سایر دستگاههای هوشمند انجام شود. اگرچه از مفهوم تجارت آنلاین اغلب برای اشاره به فروش محصولات فیزیکی به صورت آنلاین استفاده می شود، اما اشکال مختلف دیگری مانند بانکداری آنلاین، خرید و فروش بلیط آنلاین، دانلود، حراجها و بسیاری از تراکنشهای دیگر را که میتوان از طریق اینترنت انجام داد، نیز شامل میشود.
آشنایی با تجارت دیجیتال
همانطور که در بالا ذکر شد، تجارت الکترونیک به طور خاص به معامله کالا و خدمات به صورت آنلاین اشاره دارد، تجارت الکترونیک بخشی از یک صنعت بزرگتر است که به عنوان کسب و کار الکترونیکی (electronic business) که به اختصار به آن (Ebusiness) نیز می گویند، شناخته می شود.
کسب و کارهای الکترونیکی به تمام جنبه های فعالیت یک تجارت آنلاین اشاره دارد و شامل تمام فرآیندهای مورد نیاز برای اداره آنلاین یک شرکت می شود که در این راستا می توان از سیستم های آنلاین و عملکرد های مختلف مانند مدیریت موجودی،بازاریابی ایمیلی و منابع انسانی بهره برد.
این تجارت به کسبوکارها (به ویژه شرکت هایی که کسبوکارهای کوچک دارند) کمک کرده است تا با ارائه خدماتی ارزان و درعین حال کارآمد برای محصولات یا خدمات خود، به بازار دسترسی داشته باشند و حضور گستردهتری دراین عرصه به عمل بیاورند.
کسب و کارهای خشت و گلی با ایجاد یک فروشگاه آنلاین به مشتریان خود اجازه می دهد همه چیز را از کتاب و مبلمان گرفته تا نخ دندان را مستقیما از خانه خود خریداری کنند.چنین کسب وکارهایی مجبور نیستند معاملات خود را به صورت دیجیتالی انجام دهند بلکه تنها کافی است از ابزارهای آنلاین موجود برای راه اندازی فروشگاه خود استفاده کنند و در یک تجارت الکترونیک آنلاین شروع به فعالیت کنند. تجارت الکترونیک معاملاتی است که شامل کالاها ویا خدماتی می شود که به صورت آنلاین مبادله می شوند. تجارت دیجیتال ممکن است شامل تمام بخشهای درگیر در فروش مانند بستهبندی، سفارش و تحویل باشد. با این حال، ممکن است فقط یکی از این فرآیندها را شامل شود. ارائه کالا و خدمات آنقدرها هم که به نظر می رسد آسان نیست. این امر مستلزم تحقیقات زیادی در مورد محصولات و خدماتی است که قصد ارائه ی آن را دارید مانند بازار، مخاطبان، رقابت و همچنین هزینه های مورد انتظار کسب و کار و … است.
پس از مشخص شدن این موضوع، نیاز هست یک ساختار قانونی مانند یک شرکت با نامی مشخص ایجاد کنید. سپس کافی است یک سایت تجارت الکترونیک با درگاه پرداخت امن راه اندازی کنید. به عنوان مثال، یک صاحب کسب و کار کوچک که یک مغازه کیف و کفش فروشی دارد، می تواند وب سایتی راه اندازی کند که کفش و سایر محصولات مرتبط خود را به صورت آنلاین تبلیغ کرده و به مشتریان خود اجازه می دهد با کارت اعتباری یا از طریق یک درگاه پرداخت، مانند زرین پال، هزینه ی خریدهای خود را پرداخت کند.
تجارت آنلاین نحوه خرید و مصرف محصولات و خدمات و به طور کلی سبک زندگی مردم را تغییر داده است. روز به روز افراد بیشتری برای سفارش کالا به سیستم ها و دستگاه های هوشمند خود مراجعه می کنند و کالاهایی خریداری میکنند که به راحتی درب منازلشان تحویل داده می شود. آمازون و علی بابا و دیجی کالا محبوبیت قابل توجهی در این زمینه به دست آورده اند و خرده فروشان سنتی را وادار به ایجاد تغییراتی در شیوه ی تجارت خود کرده اند.
فروشندگان فردی به طور موثری از طریق وب سایت های شخصی خود وارد معاملات تجارت الکترونیکی شده اند و بازارهای دیجیتال مانند دیجی کالا به عنوان بسترهایی عمل می کنند که در آن تعداد زیادی از خریداران و فروشندگان برای انجام تجارت گرد هم می آیند.
تاریخچه تجارت دیجیتال
بسیاری از ما تجربه ی خرید آنلاین را حداقل برای یکبار داشته ایم، این بدان معنی است که در تجارت الکترونیک شرکت کرده ایم. بنابراین ناگفته نماند که تجارت الکترونیک به طور نامحسوسی در زندگی اغلب ما رخنه کرده است. اما جالب است که تعداد کمی از مردم ممکن است بدانند که تجارت الکترونیک سابقه ای طولانی دارد.
تاریخچه ی این تجارت به دهه 1960 باز می گردد، زمانی که شرکت ها از یک سیستم الکترونیکی به نام تبادل الکترونیکی داده ها برای سهولت در انتقال اسناد استفاده می کردند.
در 11 آگوست 1994 مردی از طریق وب سایت خود به نام NetMarket، یک پلت فرم خرده فروشی آمریکایی، سی دی گروه استینگ را به دوست خود فروخت. این اولین نمونه از خرید یک مشتری از یک کسب و کار از طریق شبکه جهانی وب است که امروزه به عنوان تجارت الکترونیک از آن یاد می کنیم.از آن زمان، تجارت الکترونیک به گونه ای تکامل یافته است که جست و جو و یافتن و خرید محصولات را از طریق خرده فروشان و بازارهای آنلاین را آسان تر می کند. فریلنسرها، کسبوکارهای کوچک و شرکتهای بزرگ همگی از تجارت الکترونیک بهره و سود بردهاند، زیرا به آنها امکان میدهد کالاها و خدمات خود را در مقیاسی بفروشند که این در خرده فروشی آفلاین سنتی امکان پذیر نبود.
این صنعت از آن زمان تاکنون تغییرات زیادی را پشت سر گذاشته است که منجر به تحولات زیادی شده است. خرده فروشان سنتی خشک و گلی مجبور شدند برای سرپا ماندن و جانماندن از رقبای آنلاین خود از فناوری های جدید استفاده کنند. شرکت هایی مانند دیجی کالا و علی بابا و آمازون یک بازار مجازی برای کالاها و خدمات ایجاد کردند که مصرف کنندگان به راحتی می توانند به آن دسترسی داشته باشند.
ظهور و گسترش فناوری جدید خرید آنلاین را برای مردم آسان تر می کند. افراد می توانند از طریق تلفن های هوشمند و سایر دستگاه ها و با دانلود برنامه ها برای خرید با مشاغل مختلف در نقاط مختلف ارتباط برقرار کرده و نیاز خود را مرتفع کند. ایده ی حمل و نقل رایگان که هزینه ها را برای مصرف کنندگان کاهش می دهد، به افزایش محبوبیت صنعت تجارت الکترونیک نیز کمک بسزایی کرده است.
مزایا و معایب تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک مزایای زیر را به مصرف کنندگان ارائه می دهد:
- سهولت در استفاده: تجارت الکترونیک می تواند 24 ساعت شبانه روز ودر هفت روز هفته رخ دهد. این مزیت در صورتی است که کسب و کارهای خشت و گلی معمولا در ساعات مشخصی باز هستند و حتی در روزهای خاصی بسته هستند. اگرچه تجارت الکترونیک ممکن است کار زیادی را به خود اختصاص دهد و نیاز به زیرساخت های اساسی داشته باشد، اما به کمک آن میتوان در حالی که خواب و یا از فروشگاه خود دور هستید، معامله خود را انجام دهید.
- تنوع در انتخاب: بسیاری از فروشگاهها طیف وسیعتر و متنوع تری از محصولات را به صورت آنلاین نسبت به همتایان خشت و گلی خود ارائه میدهند.و بسیاری از فروشگاه هایی که صرفاً به صورت آنلاین وجود دارند، ممکن است محصولات انحصاری را به مصرف کنندگان ارائه دهند که در جای دیگر در دسترس نیست.
- صرفه جویی در اتلاف وقت:هر خرید فیزیکی نیازمند صرف زمان برای جابه جایی است، یکی از مزیت های استفاده از تجارت الکترونیک صرفه جویی در زمان رفت و آمد است.
- هزینه راه اندازی پایین و به صرفه تر: شرکت های تجارت الکترونیک ممکن است به یک انبار یا بخش تولیدی نیاز داشته باشند، اما معمولاً نیازی به ویترین فیزیکی جهت نمایش کالا و محصولات خود ندارند.هزینه راه اندازی و کنترل کار دیجیتالی اغلب کمتر از پرداخت اجاره، بیمه، تعمیر و نگهداری ساختمان و مالیات بر دارایی است.
- تجارت بین المللی: حوزه ی خدمت رسانی در تجارت الکترونیک محدود به جغرافیای فیزیکی خاصی نیست. هر فروشگاه تجارت الکترونیکی می تواند در هر نقطه ای از جهان به مشتریان خود خدمات ارائه کند و یا در صورت امکان کالایش را به فروش برساند.
- هدفگیری ساده مشتریان: وقتی مشتریان در ویترین فروشگاه دیجیتال جستجو میکنند، جلب توجه آنها به سمت تبلیغات قرار داده شده، کمپینهای بازاریابی هدایتشده یا پاپآپهایی که بهطور خاص با هدف خاصی انجام میشوند، آسانتر است.
اما معایب خاصی نیز برای سایت های تجارت الکترونیک وجود دارد. برخی از این معایب عبارتند از:
- خدمات مشتری محدود: اگر به صورت آنلاین برای گوشی اقدام به خرید می کنید، نمی توانید به سادگی از فروشنده بخواهید که ویژگی های یک مدل خاص را شخصاً نشان دهد. و اگرچه برخی از وب سایت ها به شما امکان چت آنلاین با یکی از کارکنان را می دهند اما امکان حصول ارتباط مستقیم با فروشنده فراهم نیست.
- عدم رضایت آنی: وقتی کالایی را آنلاین میخرید، باید منتظر بمانید تا به خانه یا محل کارتان ارسال شود. با این حال، خرده فروشان الکترونیکی با ارائه تحویل در همان روز به عنوان یک گزینه برتر برای محصولات منتخب، دردسر بازه ی انتظار را کمی کمتر می کنند.
- ناتوانی در لمس محصولات: تصاویر آنلاین لزوماً کل خصوصیات یک محصول را منتقل نمی کنند، بنابراین خریدهای تجارت الکترونیک زمانی که محصولات دریافتی با انتظارات مصرف کننده مطابقت ندارند نمی توانند رضایت بخش باشند.
- عدم تطابقعکس نمونه و محصول: یک لباس ممکن است از پارچه های نامرغوب تر از آنچه که تصویر آنلاین آن نشان می دهد ساخته شده باشد.
- وابستگی به فناوری: اگر وب سایت شما خراب می شود، ترافیک زیادی را به خود اختصاص می دهد، یا به هر دلیلی باید به طور موقت حذف می شود، کسب و کار شما عملاً بسته می شود تا زمانی که ویترین فروشگاه تجارت الکترونیک بازگردد.
- رقابت بیشتر: اگرچه محدودیت های اندک ورود بدین بازار به دلیل هزینه کم یک مزیت است، اما این بدان معناست که سایر رقبا می توانند به راحتی وارد بازار شوند. شرکتهای تجارت الکترونیک باید استراتژیهای بازاریابی آگاهانه داشته باشند و در بهینهسازی سئو کوشا باشند تا اطمینان حاصل کنند که حضور دیجیتالی خود را حفظ میکنند.
بدون دیدگاه